HockeyNews
PLUS

SHL:s domarchef om det bortdömda Luleåmålet mot Brynäs

(11091) Patrik Sjöberg/Luleå
Bildbyrån

Publicerad: 22 november 2019

FacebookXWhatsApp

De många påkörningarna av SHL:s målvakter tvingade fram ett skarpare synsätt i regelverket.

Det var till stor del på grund av detta som Luleå fick ett omdiskuterat mål bortdömt mot Brynäs på torsdagskvällen.

– Regelverket har ändrats så att det är 70/30 fördel till målvakterna. Och det här är en bedömningssport, säger SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink till HockeyNews.se.

SHL presenteras av ATG Sport 


SHL har tagit krafttag så att målvakterna i så stor utsträckning som möjligt ska slippa bli pååkta i sitt eget målområde.


Det har hänt vid ett antal tillfällen att målvakter drabbats av hjärnskakningar och andra skador till följd av spelare i motståndarlagen har kört på oförberedda målvakter.


Regelverket har därför skruvats åt och blivit tydligare när det gäller goaltender interference, enligt regel 67:


"Målvaktsstörning där kontakten med målvakten sker inne i målområdet: För att avgöra huruvida målvakten hindras eller ej ska domaren bedöma om målvakten på grund av den fysiska kontakten störs i sin förmåga att försöka rädda en puck från att gå i mål. Domarna ska vara strikta i sin tolkning av denna regel till målvaktens fördel."


När Luleås Jack Connolly sköt 2-1 för Luleå mot Brynäs hade Luleåcentern Juhani Tyrväinen en klubba inne i målgården och det var när situationsrummet upptäckte det som domarna i matchen fick ett samtal i Coop Norrbotten arena.



Domarna tog sedan beslut om att underkänna målet.


– Det var en beteendeförändring vi ville åstadkomma. Det här var ett led i det som de 14 SHL-lagen var överens om inför den här säsongen. Man kan tycka olika om målet, men det var en klubba inne i målområdet, säger SHL:s domarbas Tomas Thorsbrink till HockeyNews.se.


Han har noterat att spelarna numera är bättre på att hålla ett säkerhetsavstånd till målområdet och målvakterna.


– Det är mindre trafik även om det fortfarande är trafik framför målvakten. Det händer att försvarande spelare trycker in motståndarspelare i egen målvakt, men överlag har det blivit bättre.


Hörde Luleå av sig till dig om det bortdömda målet?


– Jag får alltid på propåer efter alla matcher, men jag går inte in närmare på det än så, säger Thorsbrink.


Domaren Patrik Sjöberg fattade beslut om att underkänna Luleås och Connollys mål.


– Med hänvisning till regelverket var det lätt. Jag kan inte helt säkert säga att han inte blir störd – det är faktiskt bara målvakten (Joacim Eriksson) själv som kan avgöra det. Men i ett sånt här fall, om man är tveksam, ska man alltid döma till målvaktens fördel. Det är regelverket, säger Sjöberg till Hockeypuls .


Luleå kunde vinna matchen mot Brynäs med 2-1 efter straffläggning.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!